Gezonde darmen belangrijk bij zwangerschap
Wist je dat de gezondheid van jouw kind begint tijdens de zwangerschap? Of eigenlijk al tijdens de bevruchting? En dat gezonde darmen daarin een heel belangrijke rol spelen? De hoeveelheid voedingstoffen die een vrouw eet voor of tijdens de zwangerschap, heeft invloed op de ontwikkeling van haar ongeboren kind. Daarnaast beïnvloedt het voedingspatroon de gezondheid van de baby heeft ook de BMI-waarde invloed op het gewicht van het kind. Zelfs overgewicht op latere leeftijd kan hiervan een oorzaak zijn. Dan hebben we nog niet gesproken over de invloed van de darmflora.
Het doorgeven van gezondheid aan jouw kindje!
Gezondheid begint in de darmen
Ja je leest het goed, de darmflora ofwel de darmbacteriën van moeder, hebben invloed op de gezondheid van een kind. Recente onderzoeken laten het verband zien tussen de kwaliteit van de darmflora van de moeder en de gezondheid van het kindje. Een ongeboren kindje heeft zelf nog geen darmflora (darmbacteriën). Wanneer het kind wordt geboren door het geboortekanaal krijgt het van moeder darmbacteriën mee. Deze darmbacteriën zorgen voor een goede spijsvertering van het kind voor de rest van zijn of haar leven. Na de geboorte krijgt het kind ze binnen via de borstvoeding. Pas na 3 of 4 jaar gaat een kind zelf eigen darmbacteriën produceren.
Darmflora geeft bescherming
Darmbacteriën zorgen ervoor dat de spijsvertering goed verloopt. Zodat de voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen. Daarnaast zorgen ze voor een beschermlaagje in de darmen. De darmen zijn eigenlijk het grootste orgaan dat het menselijk lichaam beschermt tegen schadelijke stoffen van de buitenwereld. Daarom zijn gezonde darmen belangrijk bij zwangerschap!
Wanneer deze beschermlaag niet goed is aangelegd kan het zijn dat er niet-lichaamseigen (schadelijke) stoffen binnendringen via de darmen. Normaal gesproken zouden deze via de ontlasting het lichaam verlaten. Bij een slechte darmflora kan het zijn dat deze stoffen het lichaam binnentreden via de darmen en dan via een andere weg het lichaam moeten verlaten.
Gevolgen van slechte darmflora
Wanneer deze stoffen niet via de ontlasting naar buiten komen zie je dat ze o.a via de huid of via de luchtwegen naar buiten komen. Jonge kinderen met eczeem of vaak optredende luchtweginfecties hebben meestal een disfunctionele darmflora. Het kan ook zijn dat er allergieën, obstipatie of spijsverteringsproblemen optreden wanneer de darmflora niet op orde is.
Herken je deze klachten bij jezelf of bij één van je kinderen en wil je ze graag oplossen? Neem dan contact op. Ook kun je verder lezen over eczeem in het blog Eczeem en allergieën.
Gerelateerd onderzoek:
• Natuurlijke keizersnede wint terrein