Steeds vaker kom ik mensen tegen die (bijna) altijd stress hebben en dus chronische stress ervaren. Het is bijna normaal in deze maatschappij om stress te hebben. Maar eigenlijk is dit helemaal niet goed voor ons lichaam. Wanneer je aanhoudende stress hebt, staat de HPA-as continu aan, er wordt continu cortisol aangemaakt. Deze cortisol is een hormoon dat probeert om het lichaam weer in balans te krijgen. Omdat de stress niet weggaat, blijft het lichaam voortdurend in stress-modus staan en blijft het steeds cortisol aanmaken. Dit is eigenlijk niet de bedoeling! Het is als dweilen met de kraan open voor het lichaam.
Chronische stress
Het lichaam wil weer in balans komen onder leiding van het hormoon cortisol. Echter de oorzaak van stress gaat niet weg en zorgt weer voor een nieuwe stress impuls. Aanhoudende stress betekent dat het lichaam veel energie vrijmaakt voor de aanmaak van het stress hormoon adrenaline en het anti-stress hormoon cortisol. Op deze manier gaat er geen energie naar andere processen in het lichaam. Het gevolg hiervan is dat er chronische klachten kunnen ontstaan zoals spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, aanhoudende spierpijn, allergieën, vruchtbaarheidsproblemen tot bijnieruitputting, burn-out en auto-immuunziekten.
Op welke manier kun jij jouw lichaam ondersteunen?
Tijdens een stressvolle periode, kun je het beste goed voor jezelf zorgen. Op deze manier kun je voorkomen dat het lichaam chronische ziekte overhoudt aan de aanhoudende stress. Hieronder geef ik jou 5 tips om jouw lichaam te ondersteunen tijdens aanhoudende stress.
-
Geef het lichaam de juiste voeding
Tijdens aanhoudende stress heeft het lichaam energie nodig. Deze energie kan het lichaam vormen vanuit gezonde voeding. Eet daarom zo’n 500gram groente per dag. Eet iedere dag fruit. Vermijd suiker, alcohol, koffie en varkensvlees. En probeer eiwitrijke voeding te nuttigen zoals noten, zaden, pitten, eieren en vis.
-
Ondersteun het lichaam met supplementen omega 3, vitamine B en magnesium
Gezonde voeding is een goede start maar is vaak niet voldoende voor het lichaam. Neem daarom extra omega 3 ofwel visolie. Omega 3 zorgt ervoor dat de cellen flexibel worden en het lichaam stressbestendiger wordt. Ook is omega 3 een onstekingsremmer. Omdat cortisol wordt ingezet om het lichaam in rust te krijgen, kan de cortisol niet worden ingezet om ontsteking uit te zetten. Omega 3 kan daarbij ondersteunen.
Tijdens de vorming van adrenaline heeft het lichaam vitamine B en magnesium nodig. De andere hormonen hebben deze stoffen ook nodig. Tijdens een stressvolle periode gaat de vitamine B en magnesium op aan de aanmaak van adrenaline. Wil je jouw hormoonhuishouding in balans houden, neem dan extra vitamine B en magnesium. -
Zorg voor ontspanning
Probeer zo nu en dan te ontspannen. Begin iedere dag met een kwartiertje. Zoek iets dat bij jou past, iets dat jouw lichaam tot rust kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan mediteren, yoga-oefeningen, wandelen, fietsen, sporten, lezen, tv kijken.
-
Buiten zijn
Dagelijks buiten zijn zorgt ervoor dat het lichaam zuurstof krijgt en zonlicht. De zon zorgt voor aanmaak van vitamine D3. Zuurstof en vitamine D3 zijn beide erg goed voor de gezondheid.
-
Probeer stress te verlagen door de oorzaak van stress aan te pakken
Deze laatste stap is eigenlijk de belangrijkste, opzoek gaan naar de oorzaak. Ja, makkelijker gezegd dan gedaan! Vaak weten we wat de oorzaak is maar er iets aan doen is een ander verhaal. Je kunt hier hulp bij zoeken. Langdurige stress is slecht voor de gezondheid en hopelijk een goede reden om de oorzaak van stress aan te pakken.