Voor sommige mensen is inslapen of doorslapen een probleem. Soms kunnen slaapproblemen hoog oplopen en tot vele frustraties leiden! Hoe komt dat? Waarom is het zo frustrerend dat je niet kunt slapen? Ontdek waar slaapproblemen vandaan komen en hoe je ze kunt aanpakken?
Wat is slapen?
Slapen vormt een basis voor het herstel van het lichaam. Iedere nacht hebben we 7-8 uren slaap nodig om de batterij op te laden en het lichaam te herstellen. Hierbij zou je voor een goede kwaliteit van slaap, 5 uren achter elkaar door moeten kunnen slapen. Wanneer dit niet gebeurt of wanneer je een aantal nachten achter elkaar niet kunt slapen, kunnen er lichamelijke (en psychische) klachten ontstaan.
Oorzaken van slaapproblemen
Oorzaken van niet in kunnen slapen of niet door kunnen slapen liggen uiteen:
- Stress
Te veel stress kan er voor zorgen dat je niet kunt inslapen. Het kan zijn dat je hoofd nog te druk is met anderen dingen of dat je niet kunt ontspannen. Stress zorgt er ook voor dat er adrenaline wordt aangemaakt. Het hormoon dat jou juist energie geeft (zodat je niet kun inslapen).
- Verkeerd eetpatroon
Te veel suikers eten kan een negatieve invloed hebben op het slaappatroon. Ook kunnen cafeïne en alcohol in de avond het slaapritme beïnvloeden omdat ze melatonine afbreken. Om voldoende melatonine aan te kunnen maken heb je voeding nodig die rijk is aan eiwitten en die voldoende magnesium en vitamine B bevatten.
- Geen ontspanning kunnen vinden
Wanneer je moeite hebt met ontspannen, kun je ook niet lekker in je bed gaan liggen. Om in te kunnen slapen is het van belang dat je lekker kunt liggen in je bed.
- Ritme ontbreekt of is verstoord
Slapen en wakker zijn vormen het dagelijks ritme. Het beste is om iedere avond op ongeveer dezelfde tijd te gaan slapen en iedere ochtend op dezelfde tijd wakker te worden. Zelfs in het weekend!
- Hormoonhuishouding is verstoord
Om te kunnen slapen moeten er een aantal hormonen gevormd worden en actief zijn. Andere hormonen moeten juist laag zijn om goed te kunnen slapen. Wanneer er een verstoring in de hormoonhuishouding zit, kan dit een negatieve invloed hebben op slapen. Lees hierover meer in Slapen en hormonen.
- Te veel blauw licht in de avond
Blauw licht van de tv, mobiele telefoon, tablet of computer heeft een negatieve invloed op de productie van melatonine (het hormoon dat er voor zorgt dat je kunt inslapen en doorslapen). Te lang naar blauw licht kijken breekt de melatonine productie af.
- Slaapkamer is niet donker genoeg
Om goed te kunnen slapen behoort de slaapdonker donker te zijn. Slapen doen wij van oorsprong in de nacht, wanneer het donker is.
- De chaos van de dag gaat nog door je hoofd
Chaos in je hoofd, in je huis of in je slaapkamer geven onrust. Zorg dat je opruimt in je huis en slaapkamer maar zeker ook in je hoofd.
Slaaptips
- zorg voor het juiste eetpatroon, lees verder in Mijn 3 voedingstips;
- doe ontspanningsoefeningen in de avond;
- sport graag zo vroeg mogelijk in de avond;
- zorg voor een goed dag- en nachtritme;
- ruim op in je hoofd en in huis;
- filter het blauwe licht op computer en telefoon of draag een blauwlicht-filterbril in de avond.