De laatste tijd krijg ik steeds vaker vragen over slapen. Heel veel mensen hebben een slaapprobleem. Je spreekt van een chronisch slaapprobleem wanneer je minimaal 3 maanden lang 3 of meer nachten per week niet goed kunt slapen. Het vervelende is dat er allerlei gezondheidsproblemen kunnen ontstaan wanneer iemand een chronische slaapprobleem heeft.
Een slaapprobleem kan zijn dat je moeite hebt om in slaap te komen. Of soms worden mensen vaak wakker gedurende de nacht. Er zijn ook mensen die licht en kort slapen.
5 Slaapfases
Wanneer je eenmaal in slaapt bent gevallen kent de nachtrust 5 verschillende fases die tussen de 90 en 120 minuten duren. Ze gaan van een lichte slaap naar een diepe slaap. De eerste 4 fases van de slaap worden de non-remslaap genoemd en vormen zo’n 75% van de slaap. Tijdens deze fase is het lichaam aan het herstellen.
Fase 5 van de cycli is de remslaap. Dit is de fase waar het dromen plaatsvindt. Je lichaam is dan volledig ontspannen en de hersenen zijn aan het werk. Tijdens het slapen gebeurt er van alles in de hersenen.
Slapen en de hersenen
Tijdens het slapen gaan de hersenen de opgeslagen informatie ordenen. Dit proces kan ook plaatvinden wanneer je even je ogen sluit, mediteert of dagdroomt. Er gebeurt nog meer in de hersenen tijdens het slapen. Het hersenvocht gaat sneller stromen omdat er meer ruimte komt tussen de hersencellen. Op die manier kunnen afvalstoffen worden afgevoerd.
Bioritme
Het bioritme is een belangrijk mechanisme voor je gezondheid en slaapkwaliteit. En het wordt bepaald door de hormonen melatonine en cortisol. Cortisol hoort in de ochtend te pieken in het lichaam. Het hormoon zorgt ervoor dat de bloeddruk omhoog gaat en dat je wakker wordt. Melatonine hoort te pieken in de avond zodat je inslaap valt en door kunt slapen.
Verstoring bioritme
Het probleem is dat de curve van melatonine kan verschuiven. Daar ontstaat een verstoring in het bioritme met als gevolg het slaapprobleem. Melatonine en cortisol gaan dan op eenzelfde tijdstip pieken. Dit zorgt voor problemen omdat de hormonen elkaar tegenwerken. Dan kan het zijn dat je niet actief wakker wordt. Of het kan zijn dat je niet in slaap kunt vallen of steeds wakker wordt.
Hoe raakt het bioritme verstoord?
Er zijn verschillende oorzaken die het bioritme kunnen verstoren. Bijvoorbeeld te veel licht in de avonden door het kijken naar een beeldscherm. Onregelmatig leven en werken in wisseldiensten. Vaak koffiedrinken in de avonden. Maar ook medicatie, stress en psychosociale factoren kunnen de verstoring veroorzaken.
Hoe kun je een verstoord bioritme oplossen?
Wanneer jij last hebt van een chronisch slaapprobleem is het goed om na te gaan of jouw bioritme is verstoord. Onder begeleiding van een orthomoleculair therapeut kun je dit onderzoeken en oplossen. Door middel van een therapie met melatonine, licht en een blauwlichtfilterbril kan het ritme weer hersteld worden.