• Home
  • Producten
    • Gratis Zoom-sessie
    • Gratis workshop
    • Workshop ‘Kiezen voor jezelf’
    • Dag Systemisch werken
    • 1 op 1 coachtraject
  • Blog
  • Over Marieke
  • Contact
    • Gratis Zoom-sessie

Marieke Gerhards

Systemisch werken

10 Tips om jouw kindje de beste start te geven

30 juli 2017 door Marieke Gerhards

Iedere moeder kan hierover mee praten: het allerbeste willen voor je kind! Bewuste keuzes maken die goed zijn voor de gezondheid en het geluk van die kleine dreumes. Negen maanden heb je ernaar uitgekeken om dat kleine wonder in je armen te mogen sluiten. En zodra de kleine er is, verandert er ineens van alles en ben je heel bewust met het maken van keuzes.

Je hebt allerlei vragen en zorgen op het gebied van voeding en gezondheid. Welke voedingsstoffen moet jouw kind binnenkrijgen? Ga je wel of geen suiker geven? Hoeveel en hoe vaak moet hij/zij eten? Kortom, je wilt er alles aan doen om jouw kind gezond te laten zijn. Zo mooi om te zien wat ouders over hebben om het beste aan hun kinderen te kunnen geven.

De gezondheid van jouw kind begint al tijdens de zwangerschap

Maar wist je dat de gezondheid van jouw kind begint tijdens de zwangerschap? Of eigenlijk al tijdens de bevruchting. De gezondheid en het voedingspatroon van de moeder beïnvloedt de gezondheid van het ongeboren kind. Zo hebben de BMI-waarde en het voedingspatroon van moeder invloed op het gewicht van je kind en daarmee de kans op overgewicht op latere leeftijd. En stress van de moeder kan de groei en ontwikkeling van het kind verstoren. Zelfs de mate van veiligheid en zekerheid die moeder ervaart zijn van invloed op het ongeboren kind.

Volksziekten – zoals obesitas, suikerziekte, eczeem, astma en onder andere spijsverteringsproblematiek – kunnen al ontstaan tijdens de zwangerschap. Als (aankomende) moeder wil je er alles aan doen om je kind de beste start te kunnen geven.

10 Tips voor de beste start

Een goede leefstijl met daarbij een gezond voedingspatroon zijn van groot belang tijdens (en voor) de zwangerschap. Het is goed om dan aan de volgende dingen te denken:

  1. Eet voldoende groenten en fruit
    Ongeveer 500-750 gram per dag. Groentes en fruit bevatten veel vitaminen en mineralen. Tijdens de zwangerschap heb je van bepaalde vitamine en mineralen extra nodig. Daarnaast bevatten groente en fruit vezels die de darmflora gezond houdt.
  2. Probeer minder koolhydraten te eten
    Groente en fruit zijn de belangrijkste bron van koolhydraten. Pasta, brood, rijst en aardappelen zijn extra’s. Probeer deze minimaal te eten. Uit onderzoek is gebleken dat een verhoogde inname van koolhydraten de kans op obesitas van het ongeboren kind vergroot.
  3. Neem voldoende eiwitten en gezonde vetten
    Het lichaam is opgebouwd uit eiwitten. Zo ook het lichaam van jouw baby. Daarom is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Goede bronnen van eiwitten zijn o.a. vis, vlees, zuivel, bonen, noten, zaden en pitten. Vetten zijn een voedingsbron voor de hersenen. Eet daarom voldoende vis, noten, olijven, olijfolie en o.a. avocado.
  4. Zorg ervoor dat je de juiste supplementen inneemt
    Neem een goede multi-vitamine, een vitamine B-complex voor zwangeren, zink en omega 3.
  5. Zorg dat je voldoende calcium en magnesium binnenkrijgt, iedere dag
    Minimaal 2 gram per dag calcium per dag vermindert kans op zwangerschapsvergiftiging. Voor het kind is het goed voor de ontwikkeling van de botten en het hart.
    Voldoende inname van magnesium verlaagt de kans op zwangerschapssuiker. Maar magnesium is ook goed voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, de spieren en de botten van het kindje. Neem daarom zo’n 400-500mg magnesium per dag.
  6. Probeer stress te reduceren
    Stress heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van het kind. Probeer daarom stress te verminderen en zorg iedere dag voor ontspanning.
  7. Slaapregulatie
    Optimale nachtrust is 7 – 8,5 uur per nacht. Tijdens de nacht herstelt het lichaam. Tijdens de zwangerschap is het belangrijk om jouw eigen lichaam rust te geven omdat zij extra werk verricht.
  8. Beweeg voldoende, maar wel aangepast aan jouw zwangerschap
    Het is goed om te blijven bewegen tijdens de zwangerschap. Echter, het bewegen moet wel worden aangepast. Dit is voor iedereen persoonlijk. Iemand die goed getraind is kan best blijven hardlopen tijdens een gedeelte van de zwangerschap. Luister naar je lichaam en probeer de hartslag laag te houden.
  9. Stop met roken en alcohol
    Nicotine en alcohol zijn stoffen die de ontwikkeling en groei van het kind negatief beïnvloeden. Nieuwe studies laten zien wat er gebeurt met de baby wanneer de moeder blijft roken tijdens de zwangerschap. Dit wil je niet zien als moeder. Stop daarom met roken en de inname van alcohol.
  10. Probeer te genieten van de zwangerschap en de ontwikkelingen van jouw baby
    Het is een bijzondere periode. Het geluk van jou als moeder geeft jouw kindje een fijne start in het leven.

 

Wil jij meer weten over hoe jij je kunt voorbereiden op een gezonde zwangerschap?

Profielfoto Marieke Gerhards

Bel of mail voor persoonlijk advies.

Neem contact op

Filed Under: Kinderen, Voeding, zwangerschap

Verder lezen

  • Wat heb jij echt nodig?
  • Wat is gezonde voeding?
  • 7 redenen om juist nu in beweging te blijven!
  • Hoe goed kun jij meebewegen?
  • Hoe werkt mijn immuunsysteem?

Mag ik je inspireren?


Volg mij en ontvang mijn gratis video-serie waarmee ik jou inspireer om keuzes, tijd en ruimte voor jezelf te maken.

Kom in contact


Profielfoto Marieke Gerhards
Marieke Gerhards
Stuur mij een e-mail

Facebook Messenger

Molenweg 20, Middelharnis

Over Marieke

Ik kijk met je mee en geef in inzichten in hoe je dichtbij jezelf blijft en beter voor jezelf kunt zorgen. Naar je eigen lichaam leren luisteren en begrijpen hoe het lichaam werkt, de start voor gezondheid en geluk.

Wat ik jou kan bieden

Maak verbinding

  • E-mail
  • LinkedIn
  • Telefoon

Copyright © 2023 · Lifestyle Pro Theme On Genesis Framework · WordPress | Privacy