Sinds de Corona-uitbraak ben ik mij weer gaan verdiepen in de werking van mijn eigen lichaam. Fascinerend vind ik dat! Het menselijk lichaam werkt zo ontzettend mooi en eigenlijk weten de meeste mensen er te weinig van (is mijn mening 😉 ). Daarom wil ik graag mijn kennis delen, in Jip en Janneke-taal, over hoe het immuunsysteem werkt.
Eerst nog een stukje van mijn mening
Zoals ik het heb begrepen is het Corona-virus een virus als geen ander virus. Echter is er geen vaccinatie tegen en kan het zijn dat je het virus in een heftige variant treft wat longschade kan geven.
Ik heb de overtuiging dat wanneer je een goede weerstand hebt, je beter voorbereid bent op dit virus. Je weerstand kun je op een aantal manier zelf verbeteren. Hierover heb ik eerder een blog geschreven, Wat kun je doen om je immuunsysteem te ondersteunen? Hierin kun je lezen over de invloed van leefstijl, voeding, slapen, ontspanning en supplementen op je immuunsysteem en welke stappen je zelf kunt zetten voor optimale bescherming van het lichaam.
Wat is een virus?
Een virus is geen levend mechanisme zoals veel mensen wel denken. Het is een stukje erfelijk materiaal met daaromheen eiwit. Wanneer een virus in jouw lichaam terecht komt, zal het opzoek gaan naar een cel om in te wonen. Het virus gaat de besturing van deze cel overnemen en gaat zichzelf door deze cel vermenigvuldigen.
Hoe werkt het immuunsysteem?
Om te kijken hoe het immuunsysteem werkt, kun je ook kijken naar welke manier van afweer het lichaam kent. Het immuunsysteem wordt ook wel het afweersysteem genoemd. Het lichaam kent verschillende manieren van afweer. Zo wordt de buitenkant van ons lichaam beschermd door onze huid. Dat is de eerst bescherming of de eerste barrière.
Aan de buitenkant is het heel goed te zien dat de huid een bescherming vormt. Maar wist je dat de darmen en slijmvliezen ook als bescherming functioneren? Alles dat je in je mond stopt, komt vanuit ‘de buitenwereld’. Alles vanuit de buitenwereld kan iets van virussen of bacteriën bevatten. Zo ook alles dat in je neus komt doormiddel van ademen of aanraken (neuspeuteren). Goed wassen van handen en voedsel is ook bescherming.
Het is dus van belang dat je jouw huid en darmen goed verzorgt zodat ze optimaal kunnen functioneren. Over de huid weten veel mensen wel het belang van verzorging. Echter weten veel mensen niet hoe dat zit met de darmen. Om de darmen goed te verzorgen heb je gezonde voeding nodig, ontspanning en beweging. Hoe zit het met de darmen?
Hoe werkt de darm(wand)
Door de darmen gaat het voedsel dat wij iedere dag eten. Het is aan de darm om te selecteren welk voedsel of welke voedingsstoffen ons lichaam daadwerkelijk mag binnen treden. De voedingsstoffen komen namelijk pas het lichaam in wanneer de darmwand deze voedingsstoffen binnenlaat om opgenomen te worden in de bloedbaan. Dit gaat in samenwerking met onze darmflora. Darmbacteriën vormen de darmflora in ons lichaam. Deze flora heeft een aantal functies. Het beschermt de darm, helpt bij de vertering, het vormt de communicatie met de darmwand, en maakt o.a. vitamines. Lees hierover meer in Darmflora, wat is dat?
De darmflora helpt bij het signaleren van een binnengekomen virus. Heel belangrijk omdat dit één van de eerste signaleringsmomenten kan zijn. Pas wanneer het lichaam weet dat het virus binnen is gekomen, komt het immuunsysteem in werking om het virus onschadelijk te maken. Het is dus van belang om een optimale darmflora te hebben.
Het immuunsysteem komt in actie
Het aangeboren immuunsysteem komt als eerste in actie. Deze gaat het virus opsporen en kenbaar maken. Daarna komt het specifieke immuunsysteem in actie om het virus uit te schakelen. Een volgende stap is het aanmaken van een geheugen zodat het immuunsysteem dit virus direct herkent wanneer het de volgende keer weer het lichaam binnenkomt.
Invloed op het immuunsysteem
Er is een aantal factoren die een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Denk hier aan de volgende dingen:
- Stress (omdat cortisol helpt bij de aansturing van het immuunsysteem en vrijkomt bij een stressreactie);
- Weinig slapen (want het immuunsysteem is actief in de nacht, wanneer jij slaapt);
- Bewerkt voedsel (hiermee voeden we de darmflora niet en dit voedsel kan ontstekingen bevorderen).
Wil je meer lezen over welke factoren een positieve invloed hebben op jou immuunsysteem? Lees dan verder Wat kun je doen om je immuunsysteem te ondersteunen? Wil je persoonlijk advies of heb je vragen? Neem dan vrijblijvend contact op met mij.