Wist jij dat gezonde vetten hele goede functies hebben binnen ons lichaam? Vetten zijn o.a. een voedingsbron voor de ontwikkeling van de hersenen, ogen en ons zenuwstelsel. Daarnaast is er vet ter bescherming en ter isolatie. Het geeft structuur aan al onze lichaamscellen. Het speelt een belangrijke rol bij het immuunsysteem en vet is nodig voor de aanmaak van hormonen. Dan vergeten we bijna dat vet er is om vet-oplosbare vitamines te transporteren. Gezonde vetten hebben hele belangrijke functies voor het welbevinden van de mens.
Wat zijn gezonde vetten
Maar wat zijn dan gezonde vetten? Laten we beginnen met het beschrijven van de ongezonde vetten, de transvetten. Deze zijn te vinden in koek, snoep en gebak. Ze zijn lichaamsvreemd en kunnen de lichaamsprocessen verstoren. Deze vetten kun je dan ook beter zoveel mogelijk mijden.
Gezonde vetten zijn te verdelen in verschillende groepen. Hierbij zijn de verhouding van inname erg van belang. Zo krijgen we met name te veel plantaardige vetten binnen. Op de afbeelding hieronder is te zien hoe de vetten zijn onder te verdelen. Inname van verzadigde vetten kan door middel van roomboter en avocado. Deze vetten zijn erg goed voor de darmen. Beperk de inname van verzadigde vetten, vermijd de transvetten en richt je op de onverzadigde vetten.
Verhoudingen van omega 3, 6 en 9
Bij de onverzadigde vetten is het van belang om evenveel omega 3, 6 en 9 te nuttigen. We zien voornamelijk een tekort in omega 3 en te veel inname van omega 6. Dit kan ervoor zorgen dat er laaggradige ontstekingen ontstaan in het lichaam. Omega 3 werkt juist ontstekingsremmend en heeft dus een positieve werking op het immuunsysteem en zou daarom meer moeten worden genuttigd. Omega 9 heeft als goede functies het behouden van flexibiliteit en stevigheid van de cellen en het reguleren van de talg in de huid.
Bronnen van deze vetten:
Omega 3 | Omega 6 | Omega 9 |
Lijdzaadolie
Vette vis Walnoot Pompoenpitten |
Zonnebloemolie
Maisolie Soja Cashewnoot Pinda Kip, Zuivel Ei |
Olijfolie
Sesam Avocado Cashewnoot |
Vetten om in te bakken
Om te bakken is het goed om een verzadigd vet te gebruiken omdat deze beter en hoger te verhitten zijn. Zo worden olijfolie en zonnebloemolie toxisch door hitte. Roomboter en kokosolie kunnen hoger verhit worden zonder toxisch te worden. Bak daarom in roomboter of kokosolie. Kokosolie is ook zonder geur of smaak te verkrijgen.
Heb je vragen? Krijg jouw antwoord per mail of boek een Gratis Sessie.
Wil je meer weten over visolie ofwel omega 3? Lees dan verder in Waarom moet je visolie slikken?