Overal zijn voedingstips te vinden! Op zich een goede beweging dat we allemaal bezig zijn met onze gezondheid. Maar er ontstaat ook veel verwarring. Mensen vragen mij dan ook vaak om mijn mening die ik hier graag met je deel.
Zet je gezondheid voorop
Alle veranderingen binnen je eetpatroon hebben invloed op je lichaam en daarmee op jouw gezondheid. Probeer je dus bewust te zijn van de gevolgen. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar je lichaam als geheel. Alle organen, spieren en werkingsmechanismen spelen een rol. Een voorbeeld is het verminderen van voeding, een dieet volgen ofwel minder calorieën eten. Op zich helpt dat om af te vallen, wanneer je minder eet dan je verbruikt, zou je moeten afvallen. Maar let erop dat alle organen nog wel voldoende energie krijgen om te blijven werken.
Voel wat jouw lichaam nodig heeft
Wanneer je veranderingen doorvoert op het gebied van leefstijl en voeding zul je dit gaan merken aan je lichaam. Positieve effecten kunnen o.a. zijn dat je meer energie gaat krijgen, beter gaat slapen, gaat afvallen of je fitter gaat voelen. Wanneer je positieve effecten ervaart, geeft je lichaam eigenlijk aan dat het goed en fijn is. Het kan ook zo zijn dat het lichaam negatieve reacties gaat tonen zoals futloos worden, energie te kort of bijvoorbeeld haaruitval. Luister daarom altijd goed naar je eigen lichaam. Jouw lichaam geeft aan wat het nodig heeft!
Mijn drie basis voedingstips
Er zijn altijd drie tips die ik meegeef aan mijn cliënten. Wanneer je deze toepast, zul je vaak al snel verschil gaan opmerken.
1. Eet meer eiwitten
De meeste mensen eten te weinig eiwitten. Ons lichaam is opgebouwd uit eiwitten. Dagelijks heeft ons lichaam voldoende eiwitten nodig om te kunnen functioneren. Wat je zult merken wanneer je meer eiwitten gaat eten is dat je spiermassa zal gaan vergroten. Wanneer de spiermassa groter wordt, gaat de verbranding omhoog. Altijd handig voor mensen die graag willen afvallen. Eiwitten zorgen er ook voor dat je langer verzadigd blijft. Lees ook: Eiwitten eten, waarom dan en hoe dan.
2. Consumeer gezonde vetten
Over het algemeen eten de meeste mensen te veel van de verkeerde vetten. Ongezonde vetten zijn de transvetten (een vorm van verzadigde vetten) die we vinden in koek en snoep. Gezonde vetten zijn voornamelijk omega 3 en 6 vetzuren die we vinden in noten, zaden, pitten, avocado, vette vis en olijven. Probeer maar eens 2 tot drie keer per week vette vis te gaan eten. Lees ook: Gezonde vetten goed voor hersenen en immuunsysteem.
3. Eet meer groenten
De Nederlandse maaltijden hebben voornamelijk een verkeerde samenstelling. We eten te veel koolhydraten. Door meer eiwitten en gezonde vetten te gaan eten, komt hier al verandering in. Maar probeer ook eens wat meer groenten te gaan eten. Zo kun je tijdens de lunch heerlijk een salade eten om meer groentes per dag te nuttigen. Maar kijk ook eens naar je bord tijdens het avondeten. Hoe is jouw bord gevuld? Is de helft voor jouw bord gevuld met groentes? En aardappelen tellen dan niet mee. Probeer eens een half bord te vullen met groentes en daarnaast een lekker stukje vis of (gezond) vlees. Minder het aantal aardappelen, rijst of pasta.
Voorop staat jouw gezondheid en jouw lichaam! Ga het uitproberen en kijk wat het met je doet!