Bijna iedere dag zie je artikelen of nieuwsberichten voorbij komen over diabetici, suikerziekte, obesitas, bloedsuikerspiegel, insuline-resistentie, leefstijl en gezondheid. Suikerziekte en obesitas worden als grote bedreigingen gezien voor de volksgezondheid. Er wordt vaak verwezen naar een ongezonde leefstijl en het voedingspatroon van mensen. Deze hebben namelijk grote invloed op gezondheid!
Bloedsuikerspiegel, wat is dat?
De voeding die jij en ik eten bevat glucose. Glucose is één van de energiebronnen voor het lichaam, net als vetten en eiwitten. Om glucose op te nemen moet de voeding door middel van de spijsvertering eerst worden afgebroken. Hierover kun je lezen in mijn vorige blog over de spijsvertering.
De regulatie van de bloedsuikerspiegel begint al in de mond. Wanneer voeding in de mond binnenkomt, gaat er een seintje naar hersenen die de alvleesklier aanstuurt om insuline aan te maken. Insuline zorgt ervoor dat de glucose daadwerkelijk kan worden opgeslagen in de lichaamscellen. De glucose kan niet in het bloed blijven maar moet worden opgeslagen in de lichaamscellen, dit is van levensbelang.
De rol van insuline
Een te hoge bloedsuikerspiegel is zeer gevaarlijk. Het is daarom van groot belang om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en om dus insuline aan te maken. Insuline fungeert als een sleutel voor de cellen. Deze sleutel die de cel ‘openmaakt’ en ervoor zorgt dat glucose kan worden opgenomen in de cel. Zonder insuline kan de glucose de cel niet in.
Eet jij heel de dag door?
Het is echter niet goed voor de alvleesklier om heel de dag bezig te zijn met het aanmaken van insuline. Dit gebeurt wanneer je heel de dag door eet. Iedere keer wanneer er voedsel in de mond komt, gaat de alvleesklier insuline aanmaken en het bloed in sturen. De alvleesklier kan echter uitgeput raken wanneer je heel de dag eet en hij heel de dag insuline aan moet maken. Ook kan de alvleesklier dan geen andere hormonen, of spijsverteringssappen aanmaken.
Wanneer er vaak en veel insuline wordt aangemaakt kan het zijn dat het lichaam resistent wordt voor insuline. Dit betekent dat de sleutel (of de insuline) niet meer wordt herkend en dat de cel de glucose niet kan opnemen. Nu blijft de glucosewaarde van het bloed hoog maar ook de insulinewaarde blijft hoog. Het is van levensbelang om de glucose op te slaan, het kan niet in het bloed blijven. Daarom is het belangrijk dat het insuline zijn functie kan blijven uitvoeren.
Heb jij klachten?
Hoe weet je of jij insulineresistent bent of op weg bent om dit te verkrijgen? Wanneer je last hebt één of meer van de volgende symptomen:
- Altijd een hongergevoel;
- Het niet over kunnen slaan van een maaltijd;
- Wanneer je een maaltijd overslaat of verlaat, ga je klappertanden en bibberen;
- Energieschommelingen;
- Moeite om af te vallen;
- Moe zijn na het eten of een moe-gevoel hebben na het eten.
Tips!
Heb je deze klachten lees dan de volgende Tips of maak een afspraak voor een Gratis Sessie. Erg belangrijk om dit aan te pakken want insuline-resistentie is een voorloper van diabetes type 2 ofwel suikerziekte.