In mijn laatste blog Wat betekent gezondheid beschrijf ik in het kort mijn verhaal op zoek naar gezondheid voor mezelf. Daarin heb ik ondervonden dat gezondheid begint bij jezelf. Dat je zelf het heft in handen kunt nemen om je gezondheid te verbeteren. En dat het daarbij belangrijk is dat je jezelf kunt zijn, je eigen keuzes mag maken die goed zijn voor jou.
Hoe kijk ik naar gezondheid?
Dat is nogal wat, je kunt dus zelf heel veel doen om gezonder en vitaler door het leven te gaan. Of om juist preventief aan je gezondheid te werken. Er zijn een aantal dingen waar je rekening meer moet houden. Door zelf meer kennis te krijgen over de factoren die invloed hebben op je gezondheid, ga je bewuster keuzes maken. Deze factoren zijn o.a. stress, voeding, beweging en ontspanning maar ook gedachten en emoties. Maar, denk ook maar eens aan identiteit. Hoeveel invloed zou het hebben op jou lichaam en geest als je niet kan zijn wie je daadwerkelijk wilt zijn? Als je keuzes maakt die goed zijn voor een ander maar niet altijd de beste zijn voor jezelf?
Factoren die gezondheid beïnvloeden zijn stress, voeding, beweging en ontspanning maar ook gedachten en emoties.
Kennis opdoen
Je kunt je kennis vergoten op het gebied van de werking van het menselijk lichaam en de invloed van stress, voeding, beweging, ontspanning en natuurlijk gedachten en emoties hierop. Soms is het al voldoende om op één van deze gebieden extra aandacht te geven. Neem bijvoorbeeld stress. Door te begrijpen wat stress doet met je lijf, ga je bewuste keuzes maken om stress verlagen. Je zult versteld staan van het effect op jouw gezondheid. Het zou zo maar kunnen dat je meer energie krijgt en dat bepaalde klachten verdwijnen.
Zoeken naar de oorzaak van de klacht
Om van bepaalde klachten af te komen is het belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak van de klacht is. Hoe komt het bijvoorbeeld dat je slecht slaapt of weinig energie hebt? Of hoe komt het dat jouw spijsvertering niet goed werkt? Sommige klachten zijn er al jaren en worden bijna als ‘gewoon’ gezien. Wanneer je er echt vanaf wilt komen, kunnen we terug kijken naar het ontstaan ervan en welke factoren toen een rol speelden in jouw leven.
De oorzaak aanpakken!
Wanneer de oorzaak is gevonden, moet deze natuurlijk worden aangepakt. Een oorzaak kan te maken hebben met bijvoorbeeld stress of een voedingstekort. Maar het kan ook linken naar een bepaalde gebeurtenis in je leven waar emoties en gedachten een rol spelen. Vaak zie je ook dat we patronen in ons leven aanmaken om dan te ‘overleven’. Deze patronen erkennen en herkennen is een grote stap richting van een vitaal leven.
Ondersteuning in het proces
Je bent nu al heel ver! Kennis opgedaan, de oorzaak van je klachten gevonden en patronen erkent. De laatste stap in het proces is kijken naar wat je met de patronen wilt doen. Wat ga je aanpassen binnen jou leven en leefstijl? Bij al deze stappen kan ik jou begeleiden! Wil je hier meer over weten of wil je persoonlijk kennismaken? Maak dan gebruik van de Gratis Persoonlijk Advies Sessie of neem even contact op.